torstai 28. toukokuuta 2015

Suuri kinnaskirja, Vanhoja virolaisia kirjoneulemalleja


Sain keväällä anopiltani muutaman neulontaa käsittelevän kirjan, joten laitetaanhan niistä ensimmäinen esittelyyn. Suuri kinnaskirja Vanhoja virolaisia kirjoneulemalleja (Reet Piiri, Moreeni)


Alkuun kerrotaan hieman virolaisten käsineiden historiaa. Tämän jälkeen on esitelty pitäjien/kuntien mukaan lajitellen erilaisia kinnasmalleja. Suurimmasta osasta löytyy pieni ruutupiirros ohjeeksi, mutta selkeitä alusta loppuun ohjeita ei ole. Eniten kirjassa on (kuten nimikin sanoo) kirjoneulekintaita, mutta seasta löytyy myös muutamia sormikkaita ja pitsineulostakin.


Teos on hyvin kuvakirjamainen ja ei ehkä aivan aloittelevalle neulojalle. Sillä joudut itse tekemään laskelmat silmukkamääriin, joskaan tämä ei ehkä aivan valtavasti vaadi. Perustumppu jos on hallinnassa (opeteltiinkohan tämä kolmannella luokalla ala-koulussa?) onnistunee homma.


Omat lempparit oli tietysti muhun saaren värikkäät sormikkaat. Kirjanmukaan virolaiset uskoivat neuleiden kirjokuvioiden tuovan onnea ja suojaavan pahalta, ilmeisesti mitä enemmän ja mutkikkaampi sen parempi.. Hääkintaiden kohdalta löytyi mielenkiintoista tietoa kintaiden merkityksestä hääperinteissä. Morsiamen tuli neuloa kymmeniä kinnaspareja häitä varten, sillä niitä jaettiin yhdelle jos toiselle ja hääparillakin tuli olla useammat kintaat päivän aikana! Onneksi en teinnyt tätä vuosi sitten, olisi voinut tulla kiire.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...